Commentaires

Als journalist moet Chris de Stoop zich houden aan de deontologische code van het vak. Het streven naar objectiviteit is een van die elementaire regels. Voor zijn boek over het verdwijnen van het dorp Doel en de Waaslandse polders had hij echter lak aan dergelijke journalistieke aanpak. Als zoon van een polderboer wilde hij voor eens en altijd de kant van de landbouwers kiezen. Om een evenwichtige analyse van de ecologische versus de economische belangen of van de complexiteit van de industrialisering van de landbouw was het hem niet te doen. Neen, de boeren waren al te vaak in het hoekje van de beschuldigden geduwd. Overbemesting, hormonen, varkenspest en dioxine: de lijst met aanklachten werd steeds uitgebreider. De kinderen van boeren begonnen zich te schamen voor hun afkomst. De stem van de landbouwers wordt in de media zelden gebracht. Er heerst nu eenmaal een klimaat waarin enkel de grote vooruitgang centraal stond. Alles moet steeds groter, ook de haven. Zonder boe of ba worden…Lire la suite
Van verre kan men de koeltorens van de kerncentrale van Doel zien, dichtbij de grens met Nederland ten zuiden van het Verdronken land van Saeftinghe. Verdronken door de stormvloeden en krijgsgewoel in de tweede helft van de zestiende eeuw. De Schelde kreeg twee 'sleutels' in de vorm van de forten Lillo en Liefkenshoek. Dichtbij ontstond het dorp Doel. De expansie van Antwerpen naar het noorden is sinds 1950 snel gegaan. Vanuit het noorden eerst aan de linkerzijde van de Schelde. Een kwart eeuw later aan de rechterzijde. Komst van de kerncentrale, later de aanval op de poldergronden. Die poldergronden waren bedijkt in opdracht van de heren van Arenberg. Zij kregen namen als Prosperpolder (dat is Prosper Louis, zevende hertog van Arenberg), bedijkt 1847 tegen de Nieuwe Arenbergpolder. De auteur, een boerenzoon van origine, keerde begin 1999 voor een jaar terug naar 'zijn' Waasland. Hij wilde zien hoe het er bij stond nadat honderden polderboeren verdreven waren. Wat er voor in de plaats…Lire la suite

À propos de Chris De Stoop

Chris De Stoop est un journaliste belge, employé à l'hebdomadaire Knack. Il est connu pour avoir enquêté un an sous couverture sur un réseau international de trafic d'êtres humains.

Biographie

Son enquête a été publiée sous le titre Ze zijn zo lief, meneer et traduite en français (Elles sont si gentilles, monsieur) et en anglais (They Are So Sweet, Sir). Ce livre a été à l'origine d'une enquête parlementaire sur la traite des êtres humains et sur une nouvelle législation belge.

Il est aussi l'auteur, en 2005, d'un ouvrage publié chez Luc Pire, Les filles de l'Est qui présente celles-ci sous l'angle des difficultés qu'elles rencontrent et qui les poussent à la migration, faisant du même coup l'autocritique de son précédent ouvrage sur le sujet.

Il est également l'auteur de Haal de was n…En lire plus sur Wikipedia