Boek
Nederlands
Wanneer in de Schijfwereld een stoomtrein is ontwikkeld, krijgt een handige ritselaar opdracht om ondanks de activisten de eerste reis tot een goed einde te brengen.
Extra onderwerp
fantasy
Titel
Op stoom
Auteur
Terry Pratchett
Vertaler
Venugopalan Ittekot
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Raising steam
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2015
347 p. : ill.
ISBN
9789022574522 (paperback)

Besprekingen

De Schijfwereld is het bizarre fantasy-universum van de populaire schrijver Terry Pratchett (1948-2015). Pratchett is een van de weinige fantasyauteurs die het genre combineert met humor en veel intelligente woordgrappen. In dit deel maken de bewoners van de Schijfwereld kennis met de stoomtrein. De jonge, briljante, autodidactische ingenieur Dik Pastol heeft na jaren onderzoek een stoomlocomotief gebouwd en dat zet alles op zijn kop. Zakenman Harrie Koning neemt Pastol en zijn uitvinding onder zijn hoede en schakelt Feucht von Lippvacht in bij zijn plannen om overal spoorlijnen te leggen. Maar ze krijgen tegenwerking van gewelddadige, fundamentalistische dwergen die al het nieuwerwetse gedoe maar niets vinden. Weer een bijzonder geestig en dit keer ook actueel boek uit de Schijfwereldserie (fundamentalisme versus vernieuwing), dat bovendien zonder voorkennis gelezen kunnen worden. Vanwege het overlijden van de auteur is dit het laatste boek over de Schrijfwereld. Vrij kleine druk.

Over Terry Pratchett

CC BY 2.0 - Foto van/door Credit: http://www.acumenimages.com. Uploaded to Flickr by The Health Hotel.

Terry Pratchett (Beaconsfield, 28 april 1948 – Broad Chalke, 12 maart 2015) was een Engelse schrijver van humoristische fantasy-boeken waarvan vele zich op de Schijfwereld (Engels: Discworld) afspelen.

Levensloop

Pratchett las als kind al veel bij de openbare bibliotheek. Het op dertienjarige leeftijd schrijven van een kort verhaal (The Hades business) voor de schoolkrant vormde zijn kennismaking met het vak van auteur. Toen hij vijftien was werd het verhaal commercieel gepubliceerd. Hij ging van school af toen hij zeventien was en deed een staatsexamen in de journalistiek. Zijn eerste boek The Carpet People verscheen in 1971, maar was al veel eerder geschreven. Twee boeken volgden: De donkere kant van de zon (1976) en Strata (1981). Terry was eerder al gestopt met de journalistiek en had inmiddels een functie als woordvoerder voor het Britse nationale energiebedrijf. Dat maakte hem, kort voor het in…Lees verder op Wikipedia