Dvd
Japans

Pompoko

Isao Takahata (regisseur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar, Vanaf 9-11 jaar
Een groep magische wezens, de Tanukis genaamd, kunnen tijdelijk de vorm van iets anders aannemen. Als ze bedreigd worden door een bouwproject, moeten zij samenwerken om hun huizen te redden
Kijkwijzer
Vanaf 6 jaarVanaf 6 jaar
Titel
Pompoko
Regisseur
Isao Takahata
Taal
Japans
Uitgever
Paradiso, 2009
1 dvd-video
Oorspr. opname
1994
Speelduur
110 min.
Aantekening
Japans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5410504071645

Besprekingen

Japanse animatiefilm uit 1994 van regisseur Isao Takahata. Als een groep magische wezens, de Tanukis genaamd die tijdelijk de vorm van iets anders kunnen aannemen, bedreigd worden door een bouwproject, moeten zij samenwerken om hun huizen te redden. Moviegids (i): 'Pompoko is een animatiefilm die zowel kinderen als volwassenen zal aanspreken. Beiden kunnen genieten van een kleurrijk spektakel, prachtige tekeningen en muziek en de soms werkelijk spectaculaire transformaties. (...) Oplettende volwassenen zullen in Pompoko bovendien een stuk maatschappijkritiek herkennen. De animatiefilm is namelijk een aanklacht tegen het steeds groter wordende materialisme ten koste van het spiritualisme. (...) Ook de steeds groter wordende invloed van de media wordt op de korrel genomen. De scène waarin een reporter een interview probeert te bemachtigen met de Tanuki is hierbij vooral sprekend. Pompoko is hiermee niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor het hart en de hersenen. Pompoko heeft n…Lees verder

Over Isao Takahata

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Boungawa

Isao Takahata (高畑 勲 Takahata Isao) (Ujiyamada, 29 oktober 1935 – Itabashi, 5 april 2018) was een van de bekendste Japanse animeregisseurs.

Veel van zijn werk is uitgebracht door Studio Ghibli, een filmstudio die in 1985 werd opgericht door Takahata en Hayao Miyazaki.

De bekendste film die Takahata geregisseerd heeft is Grave of the Fireflies (1988), een triest epos over het leven van twee wezen in het Japan van kort na de Tweede Wereldoorlog.

Hij overleed in een ziekenhuis in Tokio aan longkanker op 82-jarige leeftijd.

Filmografie

Als regisseur

  • The Great Adventure of Horus, Prince of the Sun (Taiyō no Ōji Horusu no Daibōken), 1968
  • A-tarou the Workaholic (Mōretsu Atarō) (televisieserie), 1969
  • Apache Baseball Team (Apatchi Yakyūgun) (televisieserie), 1971
  • Lupin III (televisieserie) (Rupan Sansei…Lees verder op Wikipedia